perjantai 23. helmikuuta 2018

Pieni ihme



Heip,

Lähdin eilen kuvailemaan lähimettään siinä toivossa että saisin lintuja ikuistettua kameraan, tai mitä tahansa elävää.
Tallustin Hervannan suolijärven metsään ja löysin lintujen ruokinta paikan. Siinä oli mukava napsia kuvia ja toivoa josko joku ilmestyisi siihen ruokailemaan.
EI kulunut kuin muutama minuutti ja katseeni törmäsi maahan , aivan palloksi itsensä pörhistelleeseen punatulkku naaraaseen.
Lähestyin lintua hitaasti ja varoen , samalla napsien kuvia siitä mutta yllätyksekseni lintu ei reagoinut millään lailla , vaan kyhjötti paikallaan täristen ja antoi jopa koskea.
Tiesin heti että jokin oli vialla.

Lähdin heti kyselemään kavereilta ja luonto ryhmistä kuvien kera, että mikä tällä mahtaa olla ja sain tehtäväkseni ottaa linnun mukaani ja viedä se kotiin pahvilaatikkoon lämmittelemään ja selvittämään mikä sitä mahtaisi vaivata.
Vaikka kaverini puhelimessa sanoi että se vaan lämmittelee ja että pitäisi antaa ''luonno hoitaa'', en vaan kyennyt jättämään sitä siihen oman onnensa nojaan, puhumattakaan siitä että olisin muka jotenkin muuta kuin osa luontoa, vaikka olenkin vain ihminen.
Nappasin linnun kädelle, lämmitin sitä ja odotin josko se tokenisi. Tokenihan se, hetkeksi.
Kunnes koitti lentää ja putosi maahan , eikä kyennyt jaloilleen vaan sätki siinä avuttomana.
Päätin siis ottaa linnun mukanani kotiin.

Kotona laitoin sen pahvilaatikkoon, kaadoin taskuuni hamstratut auringonkukansiemenet sinne sekä laitoin sille kupin vettä ja metsästä kerättyjä havuja ja oksia montaa sorttia tuomaan kotoisuutta.
Asettelin laatikon päälle valkoisen pyyhkeen ja lintu sai olla siellä rauhassa, kun lähdettiin koiran kanssa laavulle.

Kotiin tullessa olin aivan onnessaan kun näin että se oli syönyt ! Lähes kaikki tarjolla olleet siemenet. Oli myös liikkunut ja kakkinut ja näytti jo paljon pirteämmältä. Olin varma että se tokenee ja aamulla pystyn kokeilemaan sen vapauttamista ja jos se ei onnistu, viemään sen lääkäriin jotta se saisi vielä mahdollisuuden jatkaa elämäänsä.
Lintuasiantuntijat epäilivät kuvien, videoiden ja oireiden perusteella linnun sairaudeksi trikomonoosin (pelastettavissa lääkärissä) tai myös mahdollisesti salmonellaan, joten lääkkeillä lintu voitaisiin pelastaa aamulla lääkärissä, jos aiheuttajana on trikomonoosi, eikä salmonella.

Yöllä havahduin kuitenkin kovaan rapinaan ja menin jo innoissaan kurkkaamaan josko se alkaisi elämään. Harmikseni löysin kuitenkin avuttoman linnun joka yritti päästä jaloilleen kaatuillen jatkuvasti naamalleen ja kyljelleen. Se oli aivan tuskissaan ja sätki !
Otin sen tumpuilla syliin ja laitoin välittömästi linnusta viestiä asiasta tietäville. Kuulemma kuolema oli tulossa ja lintu veteli viimisiään sairautensa kanssa.
Olin aivan paniikissa enkä tiennyt mitä tehdä. Lintu onneksi rauhottui hansikkaani päälle ja lepäsi siinä. Vein sen takaisin pahvilaatikkoon omaan rauhaansa lepäämään hansikkaani päällä jossa sillä oli selkeästi hyvä olla, jotta se vaan jaksaisi taistella aamuun.

Tein iltatoimet ja päätin kurkata intua vielä viimeisen kerran, ennen nukkumaanmenoa.
Se kerta jäi viimeiseksi, kun totesin linnun kuolleeksi.
Voi järjetön sitä kyynelten määrää kun nostin kuolleen linnun syliini ja tiesin että se ei enään herää, vaikka vannoin että se ei hoitooni kuole. Ihan hirvittävä tilanne.
Mietin kokoajan teinkö jotain väärin, halusiko se kuolla näin, olisiko sittenkin pitänyt vaan jättää se luontoon ja antaa luonnon hoitaa, kuoliko se minun takia koska autoin sitä väärin ???
Järkyttävä hetki. Seuraavassa vastaavassa tilanteessa vien välittömästi sen lintutaloon tai lääkäriin hoitoon, jos vaan pystyn. Nyt odotin liian pitkään.
Tosin ei ollut kovin helppoa löytää enään illalla eläinlääkäriä , joka hoitaisi luonnonvaraista eläintä.

Facebook ryhmä '' luonnonvaraisten lintujen pelastus-ensiapu-hoitoryhmä'' oli jatkuvasti kuulolla ja tukenani koko lintuoperaation ajan, sekä järjestivät linnulle hoitopaikan ja lääkärin. Mihin se ei kuitenkaan valitettavasti ehtinyt...Sairaus vei sen liian aikaisin, eikä muuta ollut tehtävissä.
Linnun ruumis on nyt muovipussissa omassa laatikossaan parvekkeellani odottaen että lähetän sen maanantaina matkahuollon mukana eviraan tutkittavaksi.
Se on tärkeää, jotta tietää mikä linnun tappoi ja evira saa tiedon siitä kuinka suurilla aluiella tautia esiintyy ja miten sitä voitaisiin ehkäistä.

Vaikka itse syytökset ja suru vei mielen hetkittäin, tänään tiedän ja tiedostan että yritin parhaani, välitin ja annoin linnulle lämpöä, ruokaa, huolenpitoa ja se kuoli nukkuessaan lämpimän hansikkaani päällä. Paljon levollisemmin mielin pystyn olemaan, kun tiedän että lintu nukkui pois eikä minun tarvinnut lopettaa sitä tuskissaan. Mikä oli aika lähellä silloin kun se  alkoi kouristelemaan.

Sunnuntaina menen valosalla kyseiselle paikalle, putsaan lintulaudan sekä siementen kuoret ja siirrän lintulautaa pois saastuneesta kohdasta myytaman metrin sivuun.
Eli jos niitä lintuja ruokitte, täytyy kantaa vastuu myös puhdistuksesta.
Eviran sivuilta kopioituna ↓

Ennalta ehkäisy

Ihmisen toimilla voidaan trikomonoosin esiintymiseen vaikuttaa lähinnä lintujen ruokintapaikoilla. Taudin leviämisen estämiseksi lämpimänä vuodenaikana lintujen ruokinta tulisi keskeyttää ja vesiastiat tyhjentää ja kuivata. Jos tartunta todetaan kylmänä vuodenaikana, ja linnut ovat jo riippuvaisia ruokinnasta, ruokintaa saatetaan joutua jatkamaan. Tällöin ruokintapaikan puhtaus on tärkein ehkäisykeino. Ruoantähteet tulisi kerätä pois ja ruokintalaitteet puhdistaa. Ruokintapaikkaa voi välillä vaihtaa.

Myös salmonella on erittäin yleinen lintutauti, joka voi tarttua myös ihmisiin ja muihin eläimiin.

Lintulaudalla pyrähtelevillä linnuillakin puhtaus on puoli ruokaa. Likaisilla ruokintapaikoilla leviävät nimittäin lintujen taudit kuten salmonella. Tänä vuonna salmonellaa on tavattu Pirkanmaalla viime talvea enemmän.  
Lintu on apaattinen, höyhenet pörhöllään ja sen peräaukon tienoilla on suttua. Se ei pakene ihmistäkään helposti. Jukka T. Helin

Pitäkää siis huoli lintujen ruokintapaikoista.


Linnun lopettaminen
Selvästi kärsivän linnun kärsimykset voi lopettaa tarttumalla linnun vartalon etuosaan tukevasti ja toisen käden sormienvälillä pään alle kaulaan ja nykäisemällä riittävällä vedolla niskanikama irti.
Lintu kuolee välittömästi.


Luonnonvaraista avuntarpeessa olevaa eläintä on aina autettava ! - Sanoo laki.
  http://www.lup.fi/fi-FI/Miten_toimia_luonnonvaraisten_elainten_k(51709)


 Lepää rauhassa pieni ihme ♱

 

Kiitos ja kumarrus, seuraavassa tekstissä hieman mukavempiin aiheisiin...

Jenni

1 kommentti:

  1. Tarvitsetko kiireellistä lainaa yrityksesi rahoittamiseen tai mihin tahansa tarkoitukseen? meillä on sertifioitu ja oikeutettu ja kansainvälinen luvan saanut lainanantaja Tarjoamme lainoja yrityksille, valtava ongelma asiakkaille, joilla on taloudellisia ongelmia ja jotka tarvitsevat ratkaisua edulliseen korkoon?
    Prosessoitu 3 6 työpäivää. Olemme sertifioitu, luotettava, luotettava, tehokas, nopea ja dynaaminen. Ja yhteistyön rahoituksen kiinteistöjen ja kaikenlaisten liiketoiminnan rahoitus, ota meihin yhteyttä tänään Sähköposti: patrickloancompany6@gmail.com

    Tarvitsetko 100% RAHOITUS .. annamme lainoja, joiden kohtuuhintainen korko on 4% (patrickloancompany6@gmail.com)

    Palvelumme sisältävät seuraavat:

    1.Home lainat.
    2.Yritysluotot
    3.Mortgage
    4.Refinancing Loans
    5.Home lainat
    6.Truck Lainat
    7. Henkilökohtaiset lainat
    8.Debt-konsolidointilainat
    9. Luottolainat
    10. Koulutuslainat

    VastaaPoista